Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2008

Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ

Νεα ανησυχητικα στοιχεια φερνει στο φως της δημοσιοτητας η εκθεση της Παγκοσμιας Οργανωσης Υγειας για την περιοχη της Ευρωπης, που παρουσιαστηκε στις 13-15 Ιουνιου στη Βιεννη σε εκπροσωπους των Υπουργειων Υγειας και Περιβαλλοντος 53 Ευρωπαικων χωρων.
Η εκθεση ξεκιναει με τη διαπιστωση ότι μεχρι και 20% θα μπορουσαν να μειωθουν οι θανατοι στην Ευρωπη με καταλληλες δρασεις για την καλυτερη διαχειρηση του περιβαλλοντος. Συγκεκριμενα αναφερεται ότι φτανει στο 18-20 % κατά μεσον ορο το ποσοστο των θανατων στην Ευρωπη που οφειλονται σε περιβαλοντικα αιτια. Το ποσοστο αυτό στα παιδια και εφηβους μεχρι 19 ετων φτανει στο 34 % !
Για την Ελλαδα η εκθεση ανεβαζει τον αριθμο των θανατων από περιβαλλοντικα αιτια στους 20.000 κάθε χρονο, αριθμος που αντιστοιχει στο 16 % των θανατων στη χωρα μας, και μας φερνει στην χειροτερη θεση από ολες τις δυτικοευρωπαικες χωρες ( Τα αντιστοιχα ποσοστα είναι 13% σε Κυπρο και Ισραηλ, 14% σε Ισλανδια, Μαλτα, Ιταλια, Σουηδια κ.α. Στις χειροτερες θεσεις βρισκονται Καζακσταν ,Ρωσσια με 20% και Τουρμενισταν με 22%).
Πολύ ενδιαφερον στοιχειο της εκθεσης ότι οι θανατοι στην Ελλαδα μονο από την ατμοσφαιρικη ρυπανση ανερχονται σε 2.800 το χρονο !
Σε παγκοσμιο επιπεδο, αν λαβουμε υποψιν μας τα στοιχεια από την περσινη εκθεση της Π.Ο.Υ. (Γενευη 16.06.2006) που αναφερεται σε 13 εκατομυρια θανατους ετησιως που οφειλονται σε περιβαλοντικα αιτια, 24% ολων των ασθενειων παγκοσμιως και 33% των ασθενειων των παιδιων κατω των 5 ετων που οφειλονται σε περιβαλλοντικους παραγοντες, μαζι με την φετινη εκθεση της Παγκοσμιας Τραπεζας που μιλαει για 750.000 ανθρωπους που πεθαινουν προωρα κάθε χρονο μονο στην Κινα από αιτιες που σχετιζονται με την ατμοσφαιρικη ρυπανση, καταλαβαινουμε ότι ο αγωνας για την προστασια του περιβαλλοντος και την ανατροπη των κλιματικων αλαγων δεν είναι αγωνας μονο για την ποιοτητα της ζωης, αλλα και για την ιδια τη ζωη, και ισως μελλοντικα για την ιδια την ανθρωπινη υπαρξη σαυτον τον πλανητη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: